Thursday, December 30, 2010

Kenapa Popcorn ku HANGUS????

hangus??? bese la tu bg beginner yg bru nak blaja masak.. almaklum la, da jd anak dara kne la pndai masak, sng bile da kawen nnti..ecececey!!
alkisah nye begini,  punye la excited nk cube try test msk popcorn smpai g beli bertih jagung tu kat giant.. konon2 nak mkn smbil tgk movie, ala2 tgk wayang gitu...hahaha..

mse dinanti pun da tiba, bsedia dgn periuk serta bhn2 asas yg perlu... bajet mcm da bese buat.. resepinye hentam saja la labu...hehehe..
mule2 tu letak la margerin 1 sudu, gula 1 sudu n bertih jagung( agak byk la jugak letak), tunggu punya tunggu, POP POP POP.... bunyi bertih jagung tu meletup... sronok giler tyme tu, 1st tyme la katakan... tp tbe2 rse pelik, kenapa hitam je, xmcm yg slalu beli dekat pasar mlm je.... hurm..... n ade yg x msk pun...

 
bertih jagung

popcorn yg dah siap...


xpe2, kt cuba utk kali ke2, jgn cepat mgalah...hahaha.. so, sama la caranye mcm diatas cume kali nie kuantiti bertih jagung tu 1 sudu je... nk bgi sume masak... konon2nye mcm da pro la tu... bak kata org, 'belajar dari kesilapan'... hehee...

hasilnya???? kuciwa lgi skali... sbb hasilnye sme mcm mule2 td... bile nak jamu kat family, sorg pun xde slera nak makan... sbb HANGUS!!!!! waaaa~~~~ so, ape lagi, ke tong sampah la jawabnye... hehhee..

satu hari tu, chat ngn angah... die pun attach kan skali resepi utk buat popcorn... hahaha, patut la x jd...
salah teknik rupenye.... cara2 yg sbenar2nye ialah: 


Bahan-bahan
2 sudu besar minyak jagung
1/3 cawan jagung popcorn
2 sudu besar majerin
2 sudu besar gula

Cara-cara
1. Masukkan minyak jagung dan jagung popcorn ke dalam periuk dan tutup periuk(gunakan periuk yg tebal, kalau boleh stainless steel)
2. Panaskan guna api sederhana, bila dengar bunyi 'POP', kecilkan api, sekali-sekala biarkan tutup periuk terbuka sikit supaya popcorn lebih crunchy.Tunggu hingga bunyi 'POP' tidak lagi kedengaran.
3. Tutup api,bukak tutup periuk dan masukkan popcorn ke dalam bekas lain, jangan biarkan dalam periuk takut hangit pulak.
4. Untuk menyira, panaskan kuali(kuali hendaklah cukup besar mengikut kuantiti popcorn), masukkan majerin dan gula, kacau sentiasa lebih kurang 1-2 minit,jgn lama sangat nanti hangit. Kecilkan api, masukkan popcorn dan kacau hingga rata. 

so, lepas nie boleh la kite cube sme2 ye... arap2 kali nie mjadi.. mne la tau boleh bukak bisnes POPCORN plak... hehehhe... =)


2 comments:

  1. klu jd tu bwa la skit ea, nk rsa
    kih3x..
    isteri misali la pasni...

    ReplyDelete
  2. hehehe... klu jadi la..
    klu xjd, malu eh..haha..

    ReplyDelete