Saturday, December 31, 2011

Tentang Dhia... ='(

hai semua.. nampak x tajuk entry nie?? hurm..mesti sume da tau kan... "Tentang Dhia", drama berantai yg delah rasa paling terbaik pernah delah tonton... tu pd pendapat delah la, org lain xtau la kan..hehe.. congratz buat para produksi sbb berjaya hasilkan buah tangan yg 'awesome' sbg penutup tahun 2011.. delah rase para pelakon da berikan yg terbaik sehingga mampu beri kesan yg mdalam kpd penonton... lebih2 lg watak antagonis, ku salmi tu... mmg terbaek lah!! hehehe... klu da sampai penonton marah2 + geram + myampah kat watak ku salmi tu mknenye pelakon yg bwk watak tu da bjaya hayati watak die... lg 1, ade yg x puas ati ape jd kat ku salmi lpas zikir n dhia mninggal dunia... 

delah suke tgok gabungan watak dhia n zikir.. oh!! sesuai sgt.. sweet je... mesti rmai yg brangan2 nak bakal suami yg mcm zikir tu.. dah la romantik, baik n mmg lengkap la pakej utk calon2 suami pilihan..hehe.. (tmasukla delah skali yg kuat brangan nie.Hahaha!!! ).. Delah rse kan, utk bwk satu2 watak tu mmg perlu dilihat dr pelbagai aspek..yela, selain kne seseorang yg mmg boleh bwk watak tu, faktor daya tarikan pun kne ade gak.. mcm Adi Putra n Nora Danish... delah rse watak zikir n dhia tu mmg sesuai sgt dgn dorang... 

episod terakhir mmg betul2 sedih.. sampaikan delah sendiri da x boleh tahan sebak... waaaa~~~ tgok lg skali pun still feel yg sama... n delah x pernah lg tengok drama berantai smpai nangis2... wpun ade sesetengah tu mmg sedih... tp xtau knape "tentang dhia" nie mcm ade 1 aura yg delah still ingt wpun citer tu da abis... lpas nie mesti rindu nak tunggu citer tu start... sanggup settlekan dulu sume keje2 rumah smata2 nk tengok "tentang dhia"...hehehe... solat maghrib pun jgn lupe ye... time iklan tu, moh le dulu ye..hehe..


last but not least, tentang dhia mmg best... wpun ending rmai yg x puas ati, tp delah rse tu da mampu mjawab smua ptanyaan tentang ape yg tjadi kat ku salmi tu.. mungkin kematian zikir adalah pmbalasan atas segala kejahatan mummy die tu... lpas nie klu ade masa, nak layan lg tentang dhia... nangis byk kali pun xpe... hehehe... 



Dia Untukku by Adi Putra
ost tentang dhia...


Saturday, December 24, 2011

~Cinta Tak Bersyarat~


Tak ada sedikit pun sesalku
Tak bertahan dengan setiaku 
Walau di akhir jalan 
Ku harus melepaskan dirimu

Ternyata tak mampu kau melupa 
Dalamnya cintaku yg hebat 
Hingga ada alasan bagimu 
Tuk tinggalkan setiamu

Demi nama cinta 
Telah kupersembahkan hatiku hanya untukmu 
Tlah kujaga kejujuran dalam setiap nafasku 
Karna demi cinta 
Telah kurelakan kecewaku atas ingkarmu 
Sebab kumengerti cinta itu tak mesti memiliki 

Andai saja bisa kau pahami 
Layaknya arti kasih sejati 
Karna cinta yg sungguh 
Tiada akan pernah mungkin bersyarat 

Ternyata tak mampu kau melupa 
Dalamnya cintaku yg hebat


* hai semua... entry nie saje2 je delah post... sbnrnye tu lirik lagu "cinta tak bersyarat" nyanyian element... entah la, delah suke sgt lagu tu... lirik die wpun simple tp bermakna sgt2... nnti bole la kwn2 dengar ye... enjoy~~ (^_^)v



Friday, December 23, 2011

Congratulations!!!

hai semua... untuk entry kali nie, khas untuk adik2 yg baru je lpas tahu result PMR masing2... rsenye masih blom tlambat utk delah wish TAHNIAH buat adik2 yg dah berjaya dpt keputusan yg cemerlang gemilang & terbilang... hehehe... utk mereka yg xberjaya, jgn sedih2 ok.. nie bru je permulaan... byk lg masa utk tingkatkan usaha... lpas nie fokus plak utk spm... InsyaAllah, klu kt terus berusaha pasti kejayaan akan jd milik kt.. cewah!!

so,minggu nie mesti hangat dgn result pmr masing2... sbb ape? sbb delah pun pernah melalui zaman tu.. kire sminggu tu mmg tsenyum lebar je la...hehe.. smlm, smpt tgok berita.. wah,sronok tgok adik2 yg bjaya dpt keputusan cemerlang.. xkire drpd pelbagai latar belakang keluarga... kagum dgn semangat mereka,faktor kekurangan bukanlah phalang utama utk bjaya.. ye, betul tu... kadang2, tu la yg akan jd pmbakar semangat utk trus berusaha demi mdapat kejayaan.. n yg paling penting, adik2 juga yg akan senang nnti... =)

ada org kate, form 4 tu honeymoon year... hurm, xde honeymoon2 ek... time tu da kne stat fokus utk spm dah tau... cabaran n dugaan lg besar utk spm... klu form 4 pun da main2, susah la nnti.. hehe.. mesti adik2 da ade cita2 masing2 kn?? so, jgn biarkan cita2 tu skadar impian n angan2 je... jdkan realiti!! klu bpeluang utk masuk skolah berasrama penuh, jgn lpaskan pluang tu ye... sbb, cara blajar akan lbih tsusun n lbih fokus pd akademik..

last but not least, congtraz again to those who had passed with flying colours... n yg kurang berjaya, ingt, masih blom tlambat utk bjaya... cume kne tingkatkan usaha lg... chaiyok2!! aja aja fighting!! hehehe... 







Wednesday, December 21, 2011

20.12.2011 (^_^)v

assalamualaikum n salam 1 Malaysia!! cewah~~ hehe.. ok2, utk entry kali nie delah nak story tentang pgalaman 20122011... agak cun la tarikh tu,cume insiden2 yg blaku je x bape nak cun...hahaha... xyah nk pdahuluan panjang2,sbb nie bukannya karangan pmr @ spm...hehe..

ok2,back to our main point... smlm delah n anis kne g 1 taklimat nie,buat dkat menara ta one.. so,pg2 lg da bangun sbb nk kne tggu bus n tmpt yg nk g tu pun xsure kat ceruk mane..hehe.. nak djadikan citer,ktorang tlepas bus n kne tggu lme skit utk bus lg 1..seb bek la smpt smpai sne sblm 9.30am.. dgn pkai baju kurung,ktorang melilau nak cr menara tu.. aduyai~~ name je duk kl,tp bukannye tau pun tmpt2 tu..hehe.. seb bek ade pak guard,dgn bantuan mereka akhirnya jumpe gak.. ble da smpai,salah naik lif le plak,g naik lif utk barang..hahaha...seb bek xde org nmpk...=P

abis je taklimat,delah pun teman anis g pudu sentral.. nak beli tiket bas.. semangat nak g sbb pudu sentral da bwajah baru... oh,lupe plak nak citer,rapid kl skang da pkai sistem token.. canggih le tu.. sebut pasal rapid kl,ade gak insidennye.. rupe2nye, klu kt dr wangsa maju nak ke plaza rakyat bole trus beli token dr wangsa maju je..xyah susah2 nak beli 2x.. punye la susah2 lintas jalan kat masjid jamek sbb nak tukar lrt star.. bila da beli token,akak tu kate "adik kne naik kat belah lrt putra,ade laluan utk kesini...".. dah nk kne lintas jln balik.. aigoo~~

akhirnya,smpai gak kat pudu sentral..lpas beli tiket,trus g makan kat foodcourt.. kebulur giler..huhu.. seb bek nasi goreng cili padi tu sedap..nyom3!!! ok2,part nie paling best.. dr tgkat 4 nak ke ground floor,ktorang gune lif..nak djadikan citer ktorang tperangkap dlm lif lbey kurang 20min.. pelik gak sbb mase kat 2nd floor,pintu tbukak sikit je..pastu ble da tutup,trus x gerak2..cuak giler..anis terus tekan loceng... seb bek ade abg operator yg tenangkan ktorang.. smentara tu borak2 la ngn anis.kne control ayu,sbb ade cctv..hahaha.. ktorang punye la bajet ble kuar dr lif,ade org tggu kat luar bagai.. last2, kluar cm tu je..hahaha..

lpas tu,bole plak tsalah naik tren.. pelik,npe tibe2 kt stesen hang tuah..bukan ke ptutnye masjid jamek..sah2 da salah tren.. punye la konfiden,pe lg trus kluar n tggu tren yg mhala ke sentul timur..hahaha... muke mmg cover abis la..buat2 mcm mmg nak turun c2..padahal... hahaha...

ingtkan da xde insiden2 malang,upe2nye time nak tggu bus balik umah smpai 2jam tggu.. da le penat,panas lak tu..haih~~ mne la bas nie..bas lain banyak je.. mogok ape?? seb bek la ade gak bas lpas tu,tp lpas 2 jam la.. ade sorg brader tu bole xnmpk cermin,men langgar je..ptutla tbe2 bunyi gedegang... kesian~~ mmg bersih betul cermin tu smpai mcm xde cermin je..hahaha..

akhirnya,selamat gak sampai umah sblm kul 4.. smpai2 je trus bukak peti ais minum air sejuk.. lega~~ lpas tu ape lg,masing2 tbongkang la.. kepenatan la katekan... tp apepun, byk pgalaman yg ktorang dpt.. klu xkuar,xtau le rapid skang da gune sistem token..hehe.. entry kali nie agak panjang,sbb cerita la ktekan.. hope,korg enjoy bace... hehehe... peace peace kacang peas... =)






Friday, December 16, 2011

Sinar Cahaya Ayat Kursi

Dalam sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah
sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
 Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
 setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
 memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S..A..W. bersabda,

"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."

"Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu, utamakan SHOLAT dan ZAKAT untuk Akhirat-mu"

Subhanallah. ..




8 Rahsia Petua Melayu Lama (istimewa untuk wanita)

hye semua... nie entry ke-2 utk ari nie.. just nak share 1 ilmu dgn kwn2 perempuan... yela, kat tajuk pun da bgtau istimewa utk wanita..hehe.. ilmu nie delah dpt dari suratkhabar berita harian.. mana la tau,kot2 ade yg tak bkesempatan nak baca,jd elok rsenye dkongsi bersama utk manfaat bersama... mungkin petua ni ade yg kwn2 da penah dgr n cuba sendiri.. jom kt same2 baca n cuba amalkan dlm kehidupan seharian kita..

  • BANGKIT BERSAMBUT
apabila mahu tidur malam,duduk berlunjur dan rebahkan badan ke tilam tanpa menongkatkan badan dengan tangan. apabila mahu bangkit dari tidur, lunjurkan kaki dan bangunlah tanpa menongkatkan badan dengan tangan cecah ibu jari kaki dengan kedua tangan.

  • WAJAH SUCI
apabila bangun pagi,jika membasuh muka,elakkan dari mencucinya menggunakan sebarang alat pencuci atau mengesat muka dengan sebarang pengesat. biarkan air itu kering sendiri pada muka.jika mengambil air wuduk,usahlah dikesat air itu,biarkan ia kering sendiri. ini berfaedah mengekalkan kecantikan asli wanita,dan menjadikan muka bercahaya dan segar kerana pelembap asli muka tidak dibuang.

  • MENYEGARKAN PAYUDARA
apabila mandi terutamanya di awal pagi, cucurkan air pancuran atau air paip ke atas kedua2 belah payudara agar sentiasa subur dan segar serta tidak mudah jatuh.

  • TAMAN SEMERBAK
amalkan memakan makanan yang segar seperti ulam-ulam yang wangi baunya dan sayur-sayuran yang wangi sejak dari perawan.amalkan sentiasa,nafas dan badan juga akan menjadi wangi. petua ini telah diketahui sejak beribu tahun yang lampau.

  • LUBANG JARUM
latih otot penahan kencing seolah-olah seperti menahan dan hendak membuang air kecil,kemutkan berulang-ulang. kemudian kemutkan pula otot dubur seolah-olah mahu menahan dari buang air besar,berulang-ulang kali juga. jadikan ia amalan setiap hari.

  • SUARA PERINDU
elakkan dari banyak memakan makanan yang pedas-pedas atau yang agak panas.selalu minum air asam jawa. berlatih bercakap dengan mengawal nada suara,jangan dilepaskan suara sewenang-wenangnya. dikatakan suara perawan adalah bagai bunyi seruling buluh perindu.


  • MENGURUT PANGKAL BUNTING PADI
biasakan mengurut dipangkal betis,iaitu dengan cara menekan dan memicit kawasan antara urat keting dan buah betis.lakukan selalu,keran ini baik untuk mempertingkatkan prestasi kepekaaan rasa apabila jima' setelah berkahwin nanti.

  • PAYUDARA MONTOK
elakkan dari meniarap di atas lantai sama ada diwaktu siang atau malam. keran meniarap di atas lantai akan mengendurkan payudara anda.


selamat mencuba!! =)


Tetamu yang tak diundang....

hye semua... lme benor x update blog nie.. da rupa mcm sarang tikus je..haha.. slalu je online,tp xrajin nk update... update status fb tu slalu le..haha... ok2, entry kali nie just ringkas n simple je... sbb nak citer tentang tajuk tu, "Tetamu yang tak diundang.." sapekah itu?? kesian sungguh..hehehe...


B (bukan nama sebenar) tinggal bsebelahan dgn blok umah delah... ade org kate die pun tggal tingkat 3,sme la dgn delah.. nak dijadikan citer,dulu xde la selalu dtg umah.. dlm sminggu tu ade la skali je,tu pun skejap2 je.lepak2 pastu trus balik.. so xkisahla kan... bg minum air bujang je pun da cukup..hehe.. tp sejak akhir2 nie,boleh dkatakan tiap2 hari die dtg umah... ade tu,lpas subuh da dtg... xkn nak biar je kat luar,so ajak la masuk.. hidang air pastu trus mbuta x sedar diri kat ruang tamu... ish3... 

paling dasyat,smpai sehari suntuk kat sni... tido mlm pun kat sini.. nk ckp lebih takot terasa hati.. so diamkan je la.. nasib la x byk ragam.. B oh B... da x ingat umah sendiri ke??? kadang2 tu selamba je masuk tido dlm bilik delah.. siap landing atas katil lg... nk tegur x brani,tgok n senyum je la...haish~~ 

mesti korang sume tertanya2 sapekah gerangan si B nie... sempat la gak amik gamba die... konon bajet mcm umah sendiri la.. sabor je lah!!!    
                             


hye!! saya lah si B (bukan nama sebenar) tu... nama sebenar bubu... hehehe...

amacam?? agak2 lepas tau sape B tu rse myampah ke atau tibe2 ade perasaan lain plak?? hehehe... tu la B @ Bubu... si kucing yg garang n mgancam....hehehe... mama cakap binatang nie ade tuah nye sdiri, lgpun klu tension2 boleh usap2 kepala bubu.... thanx bubu sbb myerikan lg umah km, wpun km nie bukan la tuan sbenar kamu... terharu giler2 sbb sanggup turun naik tangga semata2 nak dtg rumah..hehehe... 


Friday, September 23, 2011

intern @ Pakar Perdana....

hye semua... walaupun citer nie da sbulan blalu, tp rsenye x salahkan klu delah nk bkongsi pgalaman swaktu bpraktikal dulu... byk kenangan manis yg x mungkin dlupakan... dpt blaja ilmu baru, dpt knalan baru serta dpt mgetahui bagaimana suasana alam pekerjaan yg sbenar.. almaklum la, dulu lpas abis skolah duk tanam anggur je kat rumah.. malu nk cr keje..hehe...

xtau mcm mne boleh tbe2 nk praktikal kat kelantan, jauh tu dgn KL.. lgpun ape nk riso, kelantan tu pun mmg kampung delah gak.. so, rmai je saudara kat sne.. nenek & pakcik pun ade... alang2 da praktikal kat sne, boleh la balik kampung sekali hujung minggu...hehehe...

di Hospital Pakar Perdana, delah n dila dtempatkan dibahagian makmal perubatan. Jd, segala jenis ujian utk pesakit dalam dan pesakit luar akan dlakukan disitu. hari bekerja pula ialah pada hari sabtu hingga hari khamis.. mule jam 8.30pg shingga jam 5 ptg.. 1st day, agak neves la jugak kn... xtau mcm mne lg suasana kat situ... mule2 tu, km trus bjumpa dgn En.Azman, penyelia serta pengurus makmal.. selain En.Azman, ade lagi 5 org staff yg merupakan juruteknologi makmal perubatan... iaitu Kak Da, Kak Lia, Kak Na, Faiz n Abg kamal...

time delah masuk, dah ade lg 3 org student yg tgh buat praktikal kat situ... so ape lg, ktorg pun bkenalan la.. yg sorg tu eja, nazri n fatin... mule2 tu mcm kekok gak la, sbb xtau nk buat ape.. so, tgok2 je la dulu yg lain2 bkerja.. kagum gak la dgn dorg, yela,  sampel masuk je trus tgok pada borg da tau nk kne buat ape... tcengang2 jugak dbuatnye.. hehe... tp lame kelamaan, da bole buat semuanya dgn sdiri... yezza, kagum dgn diri sendiri...hehe...

ade buat test utk sampel darah, sampel urin, sampel najis pun ade... melalui tu semua la kt boleh tau n kesan penyakit dr awal... byk ilmu yg delah dpt.. mcm mne nk bkerja dgn mesin... ape reagen2 yg digunakan... yg paling sronok, smakin lama da makin rapat dgn staff n rakan2 sepraktikal... bile da last day, rase sedih sgt... yela, slama 3 bulan bkerja bsama.. byk kenangan yg x mgkin dlupakan...

buat semua warga makmal perubatan, trime kasih banyak2 diatas segala ilmu n tunjuk ajar yg telah dberikan... 3 bulan bg delah tlalu singkat kerana keseronokan itu ada... ape yg delah xdpt swaktu di universiti, telah pun delah ketahui apabila mjalani latihan industri ini... insyaAllah. andai ade kelapangan waktu kt akan btemu lg... sronok dpt kenal dgn anda semua... miss u guyz very much... muahx.. =)


* Pakar Perdana di Hatiku... hehe...

Rindu nak menaip...

hye semua... lame rasenye da mninggalkan dunia blog nie... lpas abis sem 2 utk final year trus busy dgn praktikal plak pastu smbung dgn braya..hehehe... 3 bulan mrantau di negeri cik siti wan kembang... x sempat delah nk citer kenangan swaktu praktikal di Hospital Pakar Perdana... insyaAllah, andai ada ksempatan delah akan story skit ttg kenangan bpraktikal slama 3 bulan tu ye.. nnti akan ade juge crite ttg hamster2 delah yg skang nie da ade 12 ekor.. wah!! comei2 belaka... mlm nie xde idea nk mnaip panjang2, just nak bgtau kat semua RINDU GILER2 NAK MENAIP... hehehe... okeh, jumpe nnti ek... tata... muahx!!

Sunday, April 3, 2011

esok adalah harinya... h0oyeah!!

hye semua... gembira semacam je kan delah nie?? hehe... almaklumla, skang da msuk bulan april... mcm2 akan jadi dlm bulan nie... 1st, sok da nak kne anta tesis (wpun sbnrnya x siap lg), 2nd, mggu depan da stat final exam, 3rd, viva pun dlm bulan april gak, 4th, edit tesis lg n jilidkan & yg terakhir ABIS BELAJAR !!! hooyeah~~

bila la nak smpai yg terakhir tu kan??? arghh!! tp sblm tu kne tempuh dulu sgala mcm dugaan n cabaran.. bru la bole tarik nafas kelegaan teramat2 sgt...hehe.. yg 1st tu pun blom bjaya direalisasikan...haih~~ da siap yg tu nak kne study utk final plak... lupe plak, akceli skang nie pun da stat study week.. tp 1 ape pun x study lg.. bz siapkan tesis nie.. (suke sgt mnangguh keje, mcm nie la jadinya..ish3)

yang pasti, sume skang nie tgh bjuang utk siapkan tesis masing2... ade yg x tido malam, sakit belakang pun ade gak sbb tlalu khusyuk menaip la katekan... xsempat nk rest dulu... bagus2!! ble da antar sok baru la lega skit rsenye... tu baru skit ye, sbb banyak lg nk kne tempuh... bese la, kene la bsusah2 dulu kan, baru leh bersenang2 dikemudian hari...hehe..

ok la, rsenye smpai sini je dulu..nk kne smbung edit tesis balik... ingtkan nk print ari nie, tp kdai tutup lak.. so, sok je la.. pastu g anta trus... lgpun xsiap abis lg...kwang3~~~ buat rakan2, teruskan usaha oke!! jgn lupe GAYA UKM skali... mcabar gak nk ikut gaya ukm tu... abis lari word nnti.. so, kne la bsabar byk2.. hehee.. chaiyok2!!!!


Friday, April 1, 2011

25 hari lagi...

hye semua.. sbnrnya delah curi2 mase nak tulis entry nie... memandangkan idea tbe2 dtg n mcurah2 ke ladang gandum...hehe.. tesis pun x siap lg, wpun isnin nie da nak kne antar.. haish~~ tp xpe, di mana ade kemahuan disitu ade highway... hehe.. entry kali nie khas buat sahabat2 sepanjang delah berada di ukm... 3 tahun tu bgaikan sungguh pendek bg delah utk bsama2 dgn mereka... huhu..

mse mule2 masuk sini, delah mmg xknal sape2.. 1st skali delah kenal n mrupakan cosmate ialah ainu... tyme tu dalam dewan kuliah, ade taklimat ttg course... masing2 tyme tu malu2 kucing sume ade la.. ber'awak'2 tyme tu.. bese la kan, baru lg kenal xkn tbe2 je nak hu ha hu ha kan?? pelik le plak... hehe.. sejak pkenalan tu, ktorang pun smakin mhampiri antara 1 same lain... nnti senang la klu nk g klas sme2, tya pape ke.. kan ainu kan?? hehe...

ika plak, delah kenal die sbb tyme 1st year bilik dia selang 1 bilik dr bilik delah... kire bjiran la nie.. paling delah ingat, ika pinjam delah punyer anak tudung utk tarian malam mmp...hehe.. sbnrya sblm tu pun da prasan ika nie, tp bese la, malu2 nak tegur..hahaa.. slalu la gak lepak2 kat bilik ika, utk bncg ttg study..eceyh!! btul x ika?? hehe..

ok2, next!! tyme tu odw nak g kafe, cari makanan... tbe2 tserempak ngn dila, dia odw balik bilik.. nak tau ktorang buat ape??? hahaa.. saspen je... ktorang borak2 je, & amik no hp masing2.. mcm nak ngorat je kan??hehe.. xde la, nnti senang klu nk bhubung... maklum la, tyme tu mne ade laptop sdiri lg... so, msg je la klu ade pape... sejak pkenalan tu, delah slalu la gak g bilik dila, makan2 n borak2... bincang2 ttg study, lg skali, eceyh!! 

cik qiah plak... sbnrnya delah da prasan dia sejak matrik kat kmpp lg... tp just pandang2 jeling2 je... sbb ktorang nie laen2 kuliah...xde la nk btegur sgt, just senyum2 kambing je...haha.. skali, upe2nye 1 u, 1 cos n 1 kolej lg...mungkin da mmg takdir utk km bkenalan dgn lebih rapat... mmg rapat pun, siap ucuk2 lg.. skandal2~~ smpaikan ktorang punye supervisor utk tesis pun sme, n kmungkinan tmpt praktikal pun sme gak... oh, ucuk!! 

next!!! anis squidward... utk pgetahuan semua, anis nie animal luver taw.. lbey2 lg meow!! kucing la tu... anis nie dulu tyme 1st & 2nd year rumate kpd ainu... tu la yg delah leh knal dgn die... ha, anis pun sbnrnya dulu kmpp gak.. 1 blok lg, cume lain aras je.. xde la knal sgt tyme tu, tp slalu la gak nmpak anis nie... cume kat sni, ktorang da jd smakin rapat... anis nie org penang... slalu klu borak pun, mmg ade la loghat utara die tu... 

sejak msuk 3rd year n duk bilik single2 nie, delah pun da smakin rapat dgn yana, fana n su... delah kenal dorg nie melalui anis... sronok kwn dgn dorg nie.. mmg meriah la aras 6 nie dgn suara ktorang je... ntah mcm mne la nnti keadaan aras nie ble ktorang da kluar mninggalkan ukm.. eceyh!! bajet je kan... yana, fana n su nie dak biotek tumbuhan... masing2 pun da bermoto, vroomm3~~ hehehe... n ktorang pun mrancang nak hang out n dinner sme2 nanti.. sblm masing2 bawak haluan masing2..huhu...

buat sahabat2 yg delah syg sgt2 skalian, masa 3 tahun berada disini mmg x cukup utk delah knal dgn lebih dekat stiap sorg... tp, dlm masa 3 tahun nie, byk kenangan pahit manis kt bersama dlm mharungi liku2 sbgai seorang pelajar... jatuh dan bangun kt tetap bersama... wpun ade ketikanya kt rasa lemah & x berdaya, tp kerana adanya sahabat, kt tetap rase bersemangat kembali utk mneruskan perjalanan... delah akui, delah bukan la sahabat yg terbaik tp dengan adanya korang sume delah dpt rsakan delah da cuba utk jd yg tbaik... setiap 1 kenangan kt bersama akan sentiasa terpahat dlm memori... dan nnti bile delah ingat, pasti delah akan tsenyum sbb delah punye kwn yg hebat!! 

andai ada kata2 @ gurauan yg menyakitkan hati, delah pohon seribu kemaafan... setiap manusia pasti ade mlakukan kesalahan, dengan @ tanpa disedari... delah akan sentiasa doakan kejayaan korang sume, walaupun kt da bjauhan antara 1 sama lain... nnti klu ade masa, jgn lupe utk contact delah taw... insyaAllah, andai ada kesempatan masa, kt akan jumpe lg... mungkin tyme tu masing2 da bekerja, dah kawen n mungkin juga dah ada anak..hehe.. 

ingat taw, delah sayang korang2 sume nie... xtau la mcm mne nnti ble da smpai 26 april... byk sgt kenangan yg akan buat delah rindu bayangan nnti... mkn sme2, msk sme2 n byk lg yg sme2... huhu... smpai sini je dulu, nota cinta buat korg sume... da sebak da nie.. x sanggup da nak taip lg... huhu... delah ade lagu khas utk korang sume... 


p/s: nanti klu nak kawen jgn lupe pos kad jemputan taw... insyaAllah, klu ade kesempatan waktu delah akan dtg...hehhee....

gamba kenangan... masing2 cover cun...hehee...
sayang korang sume... muahx~~

Tuesday, March 29, 2011

8 + 3 = 11... =)

hye semua... rase mcm da lme x update blog nie.. maklumla, busy siapkan tesis.. alhamdulillah, draft da pun antar kat penyelia utk disemak... & next week, 4 april da kne antar... hurm, harap2 dapat siapkan sebelum due date tu.. amin... 

oke2, kali nie delah just nak share ngn korang yang delah baru je dpt baby hamster lg... mknenye msuk yg baru nie dah generasi ke-3... so, brittany n alvin skang da jd nenek & atok... hahaha...
akceli terkejut gak ble tbe2 mama call bgtau dpt cucu dah... hurm, da agak nie mesti hamster nye citer... hehe...
asalnya ade 8, tmbh lg 3 baby baru so skang da ade 11 ekor.. dah rezki nak buat mcm mne kan... tp sronok gak byk2 nie... mcm2 gelagat ade... 

insyaAllah, nnti delah akan upload kan gamba2 hamster tu kat sni.. tmasukla baby baru tu... yg merah2 n xde bulu lg tu... hehee...  

p/s: congratz brittany & alvin.... ibu kpd baby2 baru tu x sure yg mne.. sbb xde nama... byk sgt smpai xtau beza, sume nmpk sme je.. hehe... =)




Wednesday, March 9, 2011

saat menimang cahaya mata...

hye semua... masih ingatkah dahulu dgn entry delah yg btajuk 'nak kawen la...hahaha..' ok2, nie kire lbey kurang kesinambungan entry dulu tu la.. tp bukan delah yg mgalaminye, oke? nnti kang x pasal2 ingat delah da kawen..

just nak story ssuatu yg mungkin bole dikongsi bersama... pg tadi, sepatutnya delah nak g library, nak siapkan tesis tp x jadi sbb membe ajak teman die g melawat kakak die yg bru je bsalin.. anak sulung taw, n bersalin secara normal... dapat baby boy, TAHNIAH!!!...

da lame rsenye x mjejakkan kaki ke wad bersalin, last pun mayb tyme adik delah yg bongsu dulu...skang die pun da darjah 5.. hurm.... so, dapat la tengok ibu2 yang baru je melahirkan baby n ade gak yg masih mnunggu saat kelahiran... kadang2 tu, sampai 3 hari sakit nak bersalin... 

wpun doktor ade bagi due date bile kite akan bersalin, tp x smestinya pada tarikh tu gak kt akan bsalin.. mungkin lebih awal ataupun lewat dr tarikh jangkaan. tu semua adalah ketentuanNYA... bagi ibu2 yang menyambut kelahiran ke2 @ keberapa pun, mungkin da lbey bersedia n kurang prasaan cemas... tp x jugakkan, bgantung juga pada org tu... tp kdg2 tu, si bapa nye pule yang cemas n gemuruh mengalahkan org yg nk bersalin tu... hehehe....

org kata lebih baik klu bersalin secara normal berbanding pembedahan... mungkin kali pertama xpe lg, tp klu kerap mgkin doktor da xkn benarkan utk mgandung lagi.. risiko pada ibu dan bayi yang dikandung... n bila dalam pantang, banyak yg perlu dijaga.. soal pemakanan, n kebiasaannya org tua2 lebih arif dlm hal nie..hehe..

sakit nak bersalin tu sbnrnye lg sakit dr senggugut... sebab tu la, kita kne hormat ibu kite sbb bukan senang nak btarung nyawa demi mberikan kt peluang utk melihat dunia... wpun delah x pernah rasa lg mcm mne sakitnye nak bersalin tu, tp pengorbanan seorang ibu tu t'amatlah besar.. memang betul, seorang ibu boleh jaga 10 org anak, tp 10 org anak belom tentu boleh jage seorang ibu... =(

along sayang mama... terima kasih atas segala pengorbanan mama selama ini.. semoga Allah sentiasa memberkati hidup mama n mama seorang ibu yang terbaik bagi along... muahx~~



Sunday, March 6, 2011

Antara Kelucuan & Kebenaran...

Lucu ya, 

Wang RM2 ringgit begitu besar bila dibawa ke tabung amal masjid, tapi
begitu kecil bila kita bawa ke supermarket. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya
waktu itu untuk pertandingan bolasepak. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

Betapa lamanya 2 jam berada di Masjid, tapi betapa cepatnya 2 jam
berlalu saat menikmati pemutaran film di panggung wayang. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

Susah merangkai kata untuk dipanjatkan ketika berdoa atau sembahyang, tapi betapa mudahnya
mencari bahan percakapan bila bertemu teman-teman. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

Betapa happynya bila menonton bola sepak yang agak lama, tapi betapa
bosannya bila imam solat Tarawih bulan Ramadhan jika terlalu lama bacaannya. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

Susah sangat baca Al-Quran 1 juzuk sahaja,tapi 
novel best-seller 100 halaman pun habis ditatap. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

Orang berebut-rebut untuk kedepan apabila menonton konsert atau pertandingan bola sepak, dan berebut
cari saf paling belakang bila sembahyang supaya dapat keluar cepat. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

Susahnya orang mengajak untuk berdakwah, tapi 
mudahnya orang menyebar gossip. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

Kita begitu percaya pada yang dikatakan Surat Khabar, tapi 
kita sering mempertanyakan apa yang dikatakan Al-Quran. 

> > > > > > > > > > > > > 

Lucu ya, 

Semua orang ingin masuk surga tanpa harus beriman, berfikir, berbicara
atau pun melakukan apa-apa. 


mari sama2 kt renungkan.....




Monday, February 21, 2011

Anak Nak Kaya ???

 Sewaktu si mamat dalam perjalanan menaiki kereta untuk pulang ke KL daripada JB melalui lebuhraya, beliau berhenti rehat di salah sebuah hentian. Sewaktu berehat maka datanglah kepadanya seorang tua yang berpakaian agak compang-camping lalu menegurnya,

 "Anak nak ke mana?".
 Si mamat menjawab ringkas, "KL"
 Orang tua itu bertanya lagi, "Boleh pakcik tumpang sampai ke Pagoh" dan dijawab oleh si mamat tadi "Ehm.... bolehlah.." Lantas orang tua itu masuk dan duduk di dalam keretanya.
 Dalam hati si mamat berkata, "Hai, siapalah orang tua nii, orang ke atau???" Beliau meneruskan perjalanannya.
 Sebaik menghampiri Pagoh,orang tua tadi bertanya, "Anak nak kaya tak?" Si mamat tersentak dan berkata dalam hati, "Nak buat lawak lah orang tua ni. Nak bagi aku kaya
 pulak. Orang tua ni nak bagi aku nombor agaknya. Atau nak menguji aku?"
 Si mamat pun jawab, "Tak apalah pakcik, hidup sederhana pun cukup. Kalau kaya nanti lupa diri pulak"
 Orang tua tu tak bertanya lagi. Dalam hati si... mamat berkata mungkin jawapannya adalah yang terbaik takut-takut itu hanya ujian daripada orang tua tadi.
Kemudian orang tua tu tanya lagi, "Anak nak kaya tak?"
 Si mamat jawab serupa yang tadi, "Tak apalah pakcik, saya lebih senang hidup sederhana".Bila sampai di Pagoh, orang tua itu minta diturunkan lalu berkata, "Tu, pakcik ada tinggalkan satu tin kaya cap Yeo's untuk anak sebagai tanda terima kasih kerana tumpangkan pakcik. Terima kasih, ya nak." lalu orang tua tu turun dari kereta.
 Si mamat tersipu-sipu malu lalu menjawab.... .
 "Terima kasihlah pakcik" lalu meneruskan perjalanan.. .....

p/s: kalau nak tunjuk baik pun berpada2 la ye... rezki jgn dtolak, maut jgn dicari... keh3... =)





Thursday, February 17, 2011

kreatif & menarik !!

hye semua.. delah just nak share sumthng n delah rsa klu ada masa free nak cuba buat gak... jom sama2 kt tgk cm mne cara2 nak gubah lampu hiasan dgn kreatif & murah.. sbnrnya delah dpt nie pun dr email, tringin nak kongsi kot2 ade yang mmg bminat n suka hasil kerja kraftangan nie.. delah bukan jenis yg kraftangan, keras tangan ade lah..hehehe... 









senang je kan?? so, nanti boleh la cube.. mule2 tgk mmg nampak cm pelik je.. tp bile dah siap, WOW!!!!
hehehehe.... selamat mencuba..

p/s: jgn plak amik sudu plastik kat kdai mkn byk2 ye... =)



Wednesday, February 16, 2011

berdebar la plak... haish...

hye semua.. sbenarnya tgh bz myiapkan jotter book thesis nie, tp tbe2 dtg mood nak mnulis ssuatu..
myb ringkas je tp padat..hehe...

sok adalah harinya... ade ape dgn hari esok?? sbnrnya sok delah ade meeting dgn penyelia latihan ilmiah, tu yg bz duk myiapkan jotter book nie..hehe...
xtau kenapa tbe2 bdebar, myb sbb sok adalah 1st tyme nak meeting ngn penyelia n nk kena cerita ttg progress fyp. last jumpe pon sehari sblm nak present proposal, dlm bulan 8 thun lepas rsenye.. mmg lama...
agaknya sebab tu la yg tbe2 bdebar nie..hehe...

harap2 sok lidah nie xkelu la nk bkata2 ye... insyaAllah, org kata kalau kt da buat psediaan yg scukupnye mesti xde hal la..hehee.. amin~~

tajuk fyp delah ' Pengklonan dan pengekspresan gen FLi L daripada Burkholderia pseudomallei '..
alhamdulillah, boleh dikatakan da hmpir siap dlm 70%, cume step yg 3 akhir nie ade problem skit..
xpe2, jgn mudah bputus asa ye delah.. chaiyok2!!

k la, nak smbung buat psediaan utk esok... cau cin cau....